Anne Frankhuset

Anne Frankhuset

Anne Frankhuset ligger på Prinsengracht i Amsterdam och är ett museum tillägnat den unga judiska flickan Anne Frank. Hon och sin familj, plus fyra andra personer, gömde sig för nazisterna under andra världskriget i ett dolt rum i bakre delen av byggnaden. Huset har varit ett museum sedan 1960, och där finns Annes dagbok som hon skrev i sedan hon var 13 år.

Bara Anne Franks far, Otto Frank, överlevde kriget

I mer än två år gömde sig Anne Frank och hennes familj i bygganden där hennes far hade sitt företag. Dörren till gömstället var dolt bakom en flyttbar bokhylla, som var skapad bara för detta syfte. Personalen kände till Anne Frank och de andra, och att de gömde sig i rummen bakom bokyllan, men de hjälpte till att ge dem mat och förnödenheter.

Den fjärde oktober 1944 avslöjades gömstället och Anne och de andra deporterades till olika koncentrationsläger. Bara Anne Franks far, Otto Frank, överlevde kriget.

Idag hittar du Annes dagbok, originalet, och andra anteckningsböcker i museet. Gömstället är tomt på möbler men är fullt med information om det som hände under tiden då de gömde sig undan nazisterna.

Anne Franks hus är ett mycket populärt tursitmål och kön till entrén kan vara mycket lång, speciellt under sommaren. Lyckligtvis är museet öppet varje dag mellan 15 mars och 14 september från 09.00 till 21.00 eller 22.00.