Amsterdam i höstrusket

Att besöka Amsterdam under höst- och vinterhalvåret behöver nödvändigtvis inte innebära kyla och vinande vind. Staden bjuder på många inomhusaktiviteter för den frusne, då Amsterdam har ett rikt kulturellt utbud som passar både musikälskaren och cineasten väl.

Ett operabesök är en aktivitet som passar bra i ett höstruskigt Holland. För att se en operaföreställning bör man besöka De Nederlandse Opera, som kan betecknas som Hollands nationalscen för denna musikform. Operan är placerad i en modern byggnad ritad av arkitekten Cees Dam och producerar ungefär 12 uppsättningar per år. Om du besöker Amsterdam i november så har du möjlighet att se deras uppsättning av Mozarts opera Idomeneo, vars handling utspelar sig på Kreta efter det trojanska kriget. Men kom ihåg att titta upp biljetter innan avresa, då operans föreställningar är mycket populära.

För er som inte är speciellt förtjusta i klassisk musik, så erbjuder Amsterdam även ett rikt utbud av konserter inom genrerna pop och rock denna höst och vinter. För att bara nämna november månad så kommer staden att gästas av artister såsom Elvis Costello, Smashing Pumpkins och det hypade svenska bandet Little Dragon. Att besöka en konsert på en ny konsertarena, i en ny stad utomlands kan bli en speciell, oförglömlig upplevelse.

Om en konsert är för högljudd och du är ute efter en mer diskret upplevelse, kan en afton med ett biobesök istället vara att föredra. Amsterdam har ett stort utbud av alternativa biografer, som visar allt från utvalda moderna filmer, till äldre rullar både med och utan kultstatus. Om du är intresserad av att få dig en dos film på semestern, och samtidigt uppleva en unik biografmiljö, bör du besöka ställen som Het Ketelhuis, The Rialto eller biografen The Movies, som dessutom har sin egen restaurang. Kom dock ihåg att även här boka i förväg, då biobesök framförallt på söndagar är ett populärt nöje i Amsterdam.

Detta är några exempel på hur du kan få en annorlunda, och samtidigt stadsspecifik upplevelse av Amsterdam, när vinden vinner som värst.