Inför resan

Den nederländska huvudstaden är ett mycket romantiskt och vackert turistmål. Det finns massor att göra och upptäcka, men det kan vara bra att läsa på lite innan du åker. På denna sida hittar du nödvändig information inför din resa – allt från flygplatser, till hälsa och säkerhet.

När ska du åka?

Det är billigare med flyg och hotell under lågsäsonger och du slipper den värsta trängseln på gatorna

Amsterdam är en stad att besöka året runt, då vädret inte är någon större anledning för att resa dit, trots att det är varmare än här i Sverige. Atlanten påverkar starkt klimatet i Amsterdam, vilket gör vintrarna milda och att medeltemperaturen hamnar över noll. Det är också ofta molnigt och det småregnar mycket under de kallare vintermånaderna.

Vår och höst är också perioder då det kan regna mycket. Somrarna blir varmare än i Sverige, men sällan heta och faktiskt riktigt behagliga. Det är billigare med flyg och hotell under lågsäsonger och du slipper den värsta trängseln på gatorna.

Flygplatser

Schiphol är Amsterdams största flygplats, och ligger bara 20 minuter från centralstationen. Flygplatsen är Nederländernas största – och den tionde största i världen! Hela 42 miljoner passagerare passerar Schiphol varje år och flyger till 85 destinationer. Från Sverige kommer vi till Schiphol från Stockholm (Arlanda), Göteborg (Landvetter) och Linköping. En stor och viktig tågstation ligger under flygplatsen, med flertalet förbindelser till resten av Nederländera. Det finns även tågförbindelser till Berlin och Paris.

Pass

Nederländerna ingår i Schengenområdet vilket betyder att du kan resa dit med antingen ett pass eller ett nationellt ID-kort. Båda handlingarna är giltiga i fem år efter utfärdandet. Glöm inte att kontrollera om dina resehandlingar är giltiga i god tid innan resan. Ett körkort räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det saknar uppgift om nationalitet.

Tull

Du får resa med 90 liter vin, 10 liter sprit eller 800 cigaretter

Reser du mellan Nederländerna och ett annat EU-land är det inte tillåtet att ha med sig skattefria handelsvaror. När det gäller varor inhandlade i vanliga affärer får du resa med 90 liter vin, 10 liter sprit, 800 cigaretter och obegränsat med parfym. Reser du med en ny kamera eller dator utan kvitto kan det vara klokt att be tullen skriva ett intyg på att du tar med dig produkten in i landet. Särskilda regler gäller om du ska resa med djur, läkemedel, vissa livsmedel, vapen eller andra farliga föremål. Läs mer om vad som gäller på Tullverkets hemsida.

Valuta

Nederländerna använder euro (€) som valuta. Glöm inte att växla pengar på t.ex. Forex innan du reser iväg. Du förlorar i de flesta fall mer på att växla pengar i lokala växlingskontor, banker och hotell.

Eurovalörer

Mynt
1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent, samt 1 och 2 euro.

Sedlar
5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro.

Hälsa och säkerhet

Kranvattnet håller hög kvalité och är fullt drickbart

Du behöver inte vaccinera dig för att åka till Amsterdam, och du behöver inte oroa dig för allvarliga sjukdomar. Kranvattnet i Amsterdam håller hög nivå och är fullt drickbart.

Amsterdam är en säker stad och du behöver inte oroa dig i någon del av staden. Du ska dock ha uppsikt över väska och plånbok då det förekommer ficktjuvar, som i alla storstäder. Besöker du Red Light District ska du komma ihåg att du absolut inte får fotografera damerna i fönstren.

Språk

I stort sett alla talar engelska i Amsterdam

I stort sett alla talar engelska i Amsterdam, så det är lätt att göra sig förstådd. Det är också många som talar tyska och franska. Men kan du tala engelska ska du använda det och inte de andra språken. Det är lätt att tro att nederländska liknar tyska, men sanningen är att språken skiljer sig mycket åt. Det är som skillnaden mellan italienska och franska.

Internet

Bredbandsuppkoppling finns överallt i Amsterdam; i caféer, hotell och torg etc. Ett tips kan vara att kolla med din mobiloperatör vad du har för abonnemang. Sannolikheten är stor att du kan använda din surf i Holland som i Sverige. Detta kallas för EU-surf. De flesta mobilabonnemang har det numera men kolla upp om du är osäker. Vi rekommenderar denna sida om mobilabonnemang för att kolla detta.

El

Amsterdam använder samma 220V-uttag som vi har i Sverige.