Ta dig runt

I Amsterdam är det spårvagnar och cyklar som dominerar utbudet för att ta sig runt i staden. Här hittar du information om vilket alternativ som passar dig bäst beroende på vart du vill åka, hur lång tid det får ta, vad det får kosta och hur mycket flexibilitet du vill ha under din tur.

Spårvagn

Det bästa sättet att ta sig runt i Amsterdam är med spårvagn. Spårvagnarna går med täta avgångar, är snabba och krånglar sällan. Biljett kan du köpa från föraren, konduktören eller från en biljettmaskin i spårvagnen. Det blir dock betydligt billigare om du köper en strippenkaart (förköpshäfte) i förväg. Det finns även en, två och tre-dagarskort att köpa.

På de flesta spårvagnar finns en konduktör som stämplar din biljett, men på vissa spårvagnar måste du stämpla din biljett själv i en gul maskin. Varje resa behöver stämplas en gång för själva resan, och sedan en gång för varje zon du ska passera. En stämplad biljett är giltig i en timme.

Cykel

I Amsterdam går det oftast snabbast att ta sig runt med cykel. Det finns massor av ställen i staden där det går att hyra cyklar för en billig peng. Amsterdam är rikligt utrustad med cykelvägar, men de är ofta tätt packade med cyklister, så det kan vara lätt obehagligt för den ovane. Ta hänsyn till spåren för spårvagnarna. De är lätta att fastna i med cykelhjulen och måste köras över i vinkel.

Taxi

Det kan vara svårt att hitta taxibilar på gatorna i Amsterdam, och det är alltid bäst att ringa och beställa för att vara säker på att man får en bil. Du kan beställa en taxi genom att ringa 6777 777, och de kommer för det mesta omgående. Taxibilarna håller en relativt hög nivå men kan vara dyra. Priset ligger på runt €1,50 per kilometer. Om du ska till eller från Schiphol kan det vara klokt att komma överens om fast pris innan avfärd.

Hyrbil

Det är mycket svårt att ta sig runt med bil i Amsterdam och hyrbil är inte att rekommendera. Inte ens om du ska längre sträckor.

Till fots

Amsterdam är en liten storstad, och stadskärnan är mycket liten. De flesta ställen ligger på promenadavstånd. Akta dig för cyklisterna, de kan vara mycket aggressiva i sin körning.