Om Amsterdam

Amsterdam är huvudstad i Nederländerna och landets största stad, och ligger på västra sidan av landet, i provinsen Noord-Holland. Staden är bl.a. känd för sin kultur, arkitektur och mångfald med hela 50% invånare med utländsk härkomst.

Amsterdam är även känd som världens mest liberala stad med sin öppenhet gentemot droger och prostitution. Gaykulturen är mycket stor och är ett populärt resmål för homosexuella med sina stora områden med gayklubbar.

Historia

Utvecklingen gick fort och under 1600-talet var Amsterdam den rikaste staden i Europ

Någon gång under 1200-talet grundades Amsterdam som en liten fiskarby belägen bredvid floden Amstel. Ca år 1300 fick Amsterdam sina stadsrättigheter och det gjorde att staden utvecklades snabbt. Inte minst p.g.a. handel med Hansan. Amsterdams hus byggdes på träpålar eftersom staden låg på blötmark, och det grävdes flertalet kanaler för att få bort vattnet.

Utvecklingen gick fort och under 1600-talet var Amsterdam den rikaste staden i Europa, och blev med tiden ett av världens stora finansiella centrum. Även invånarantalet ökade i rask takt och staden behövdes byggas ut. Ringkanaler skapades runt den gamla staden för att göra plats åt nya hus.

Tyvärr gick det inte lika bra för Amsterdam under 1700 och 1800-talet. Krig mot England och Frankrike, och sedan Napoleonkrigen, slog hårt mot stadens resurser. Amsterdams tillgångar nådde sin lägsta nivå någonsin, men 1815 bildades det Nederländska kungadömet och en positiv vändning kom för staden.

Stadens befolkningsmängd 20-dubblades på 200 år, mellan år 1500 och 1700. Sedan förändrades befolkningsmängden inte nämnvärt på ca 150 år. Men de 100 åren innan andra världskriget fyrdubblades antalet invånare, och sedan dess har befolkningsmängden hållit sig på en stabil nivå.

Tyskland ockuperade Amsterdam under andra världskriget och deporterade 100 000 judar från staden. Anne Frank var en av dess personer och hennes dagbok är känd över hela världen. Det går att besöka hennes hus i Amsterdam, som också är ett av stadens mest populära sevärdheter.

Geografi

Floden Amstel går igenom stadskärnan och kopplas samman med flertalet kanaler

Amsterdam är en del av provinsen Noord-Holland och ligger i västra delen av Nederländera i närheten av provinserna Utrecht och Flevoland. Floden Amstel går igenom stadskärnan och kopplas samman med flertalet kanaler, och staden ligger två meter över havsytan. Sydväst om Amsterdam ligger en konstgjord skog som heter Amsterdamse Bos. Staden är förbunden till Nordsjön genom North Sea Canal.

Styre

Alla nederländska kommuner styrs av en borgmästare, borgarråd och kommunfullmäktige. Det gör även Amsterdam som har sex borgarråd och 46 representanter som är folkvalda i kommunfullmäktige. 1980 infördes ett system för lokalstyre och det gjorde att Amsterdam blev indelat i femton stadsdelar. Många frågor som bestämdes centralt i staden, bestäms nu av varje enskild stadsdel.

Turism

Med över 3,5 miljoner turister varje år, är Amsterdam en av Europas mest populära destinationer. Turismen har ökat stadigt de senaste tio åren, och beror på det ökade antalet Europeiska besökare. De flesta besökarna som kommer från utanför Europa är mestadels från USA.