Säkerhet i Amsterdam

Det är lätt att tro att Amsterdam är en osäker stad. Droger och prostitution drar inte tankarna till lag och ordning, men sanningen är att Amsterdam är bland de 25 (av 250) säkraste storstäderna i världen.

Därför är Amsterdam säkert

För att lägga det i perspektiv, lyckades varken London eller Paris att hamna i topp 50

Några av skälen till att Amsterdam är så säkert är stadens låga frekvens av våldsbrott, och att kommunaltrafiken är säker trots att den används flitigt av stadens invånare. För att lägga det i perspektiv, lyckades varken London eller Paris att hamna i topp 50.

Flera anledningar till att staden anses, och känns säker, är att invånarna i Amsterdam generellt sett är tillmötesgående och hjälpsamma. Det hjälper också mycket att de flesta behärskar engelska väldigt bra. Staden i sig är inte heller stor; endast 750 000 invånare bor i Amsterdam. Det ger den en mysig och hemtrevlig känsla, samtidigt som det ger en känsla av tillhörighet.

Säkerhet att tänka på

Som i alla storstäder, på platser där det finns mycket liv och rörelse, härjar ficktjuvar. Det finns inget speciellt skydd mot dem, utan sunt förnuft är ditt bästa vapen. Håll din handväska, plånbok, kamera och mobiltelefon säkert när du rör dig i folktäta områden. På samma sätt ska du alltid ha ditt bagage och personliga tillhörligheter under uppsikt på allmäna platser.

Du kan känna dig säker när du går omkring på nätterna, men du bör undvika parker och Red Light District. Kvinnor och tjejer ska helst inte gå ensamma på öde platser själva efter solen gått ner. Förutom det är Amsterdam en stad du kan njuta av, utan att oroa dig för din säkerhet.