Coffeeshops

Coffeeshops

I jämförelse med Sverige är Nederländerna långt mer liberalt och tolerant till droger. Cannabis är en lätt drog som det utövas nolltolerans mot i Sverige, och så kommer det att vara lång tid framöver. Intressant är då att veta hur cannabiskulturen fungerar i Nederländerna i allmänhet, och Amsterdam i synnerhet. Det är vida känt att man kan röka cannabis i Amsterdam, och nästan lika känt är att man köper sitt ”gräs” i s.k. coffeeshops. Men vad innebär begreppet och vilken påverkan har coffeeshops på Amsterdam?

Det är alltså superlätt att hitta en coffeeshop i Amsterdam, men det är desto svårare att hitta en som passar ens stil

Amsterdam har en väldigt liberal inställning till cannabis och är världskänt för detta faktum. Det arrangeras stora festivaler årligen i cannabis tecken vid namn Cannabis Cup som attraherar folk och kändisar från hela världen. I fokus är Amsterdams alla “coffeeshops”, och ordet betyder inte det man lätt kan tro att det betyder. ”Coffee shop” betyder något i stil med kafé, men det nederländska ordet ”coffeeshop” (hopslaget) betyder ett ställe där du kan köpa och röka cannabis.

Coffeeshops – så fungerar det

Runt om i Amsterdam hittar du coffeshops som inbjuder till en fika, och en joint (cannabiscigarett) om det önskas. Ja, du kan alltså promenera in i en coffeshop, köpa cannabis och röka det – utan att du begår ett brott. Kvalitén på cannabis är hög och priserna är låga, vilket attraherar mängder av turister till Amsterdam. Amerikaner, tyskar, fransmän, britter, svenskar… Människor från hela världen kommer till Amsterdam för att röka världsklassgräs och njuta av staden.

Det är alltså superlätt att hitta en coffeeshop i Amsterdam, men det är desto svårare att hitta en som passar ens stil. Det är lätt att få intrycket att alla coffeeshops har någon form av tema: punkig, trashig, rockig, exotisk, alternativ… Men fler än hälften av alla coffeeshops är relativt ”stilneutrala”. Vissa serverar rejäla maträtter och massor av varianter på drycker, medans andra endast serverar sötsaker och cannabis.

För diskretions skull visas oftast inte cannabismenyerna i en coffeeshop förrän man frågar om den. Ofta har cannabisförsäljningen en egen disk. Marijuana och hasch säljs per gram, ibland per påse, och priserna varierar efter sort och kvalité. Det går också att köpa färdigrullande joints. Nyligen blev s.k. ”space cakes”, kakor och bakelser med marijuana eller hasch, illegala för att förhindra att oskyldiga personer av misstag skulle bli höga. Trots det är det flera coffeeshops som bryter mot denna regel.

Coffeeshops

Här får man röka

I realiteten är det endast lagligt att röka i en coffeeshop eller på ditt hotellrum

Det finns ca 150 coffeeshops runt om i Amsterdam, där de flesta ligger koncentrerade i och kring stadskärnan. Det är m.a.o. inga problem att hitta en coffeshop i staden. Trots att Amsterdam är världens cannabishuvudstad innebär det inte att du kan röka på var som helst. I realiteten är det endast lagligt att röka i en coffeeshop eller på ditt hotellrum (om det inte är rökförbud så klart).

Du kan självklart röka i parker eller på gatan men det anses ohyfsat av amsterdamborna och visar inte direkt respekt till deras toleranta samhälle. Om polisen får syn på dig så kommer de med största sannolikhet inte att arrestera dig, utan endast be dig fimpa. Det är inte heller tillåtet att röka på i restauranger eller barer. I vissa klubbar kan det vara okej att röka men det är inte många. Den i juli 2008 blev det olagligt att röka inomhus och det har slagit hårt mot coffeeshopsen runt om i landet. Rent generellt kan man säga att amsterdambornas attityd till droger är ärlig och rättfram. Har du drogproblem ska du få hjälp, inte bli straffad för det.

Lagar och regler

Det är aningen luddigt med hur det egentligen står till med lagligen hos cannabis och coffeeshops, så vi ska reda ut det här:

  • Cannabis är olagligt men tolererat, och du kan därför inte straffas för att bruka drogen. Kan liknas vid att gå mot röd gubbe på ett övergångsställe.
  • Det får inte göras någon form av marknadsföring för cannabis.
  • Cannabis får inte säljas till personer under 18 år.
  • Högsta kvantitet vid ett köp i en coffeeshop är 5 gram.
  • Du kan högst inneha 30 gram cannabis vid ett tillfälle.
  • En coffeeshop får inneha max 500 gram vid ett tillfälle.
  • Det är olagligt att servera alkohol i en coffeeshop.
  • Det får absolut inte säljas tunga droger i en coffeeshop.

De coffeeshops som bryter mot dessa regler blir nedstängda i en period som straff. Går de grovt över gränsen, som att sälja tunga droger, stängs coffeeshopen ner för alltid.

Coffeeshops

Historia

1976 ändrades cannabislagen och det blev lagligt att inneha cannabis för gemene man

1970 introducerades coffeeshops i Nederländerna för att få bukt med de tunga drogerna i landet, så polisen och myndigheterna kunde koncentrera sig på de riktiga bovarna. Det var alltså ett sätt att separera lätta och tunga droger, för att på så sätt få kontroll av droghandeln i landet. De som var beroende av tunga droger blev hjälpta istället för straffade. Även idag utförs sprututbyte för sprutnarkomaner i Amsterdam.

Det var inte lätt för de första coffeeshopsen då de utsattes för razzior stup i kvarten. Det hindrade dock inte ägarna som öppnade upp om och om igen. Runt fem år senare, 1975, började coffeeshops dyka upp tätt runt om i Amsterdam. 1976 ändrades cannabislagen och det blev lagligt att inneha cannabis för gemene man.

Men självklart gick allt överstyr. 1995 hade Amsterdam hela 700 coffeshops och flera av dem sålde tunga droger. Efter starka påtryckningar från Nederländernas grannländer fick det göras något åt saken. Det beslutades att hälften av alla coffeshops skulle försvinna och att de som fick vara kvar skulle kontrolleras hårdare. Alla resterande coffeeshops var tvungna att hänga upp en skylt som visade att de var licensierade att sälja cannabis.

Det har i alla år importerats cannabis från bl.a. Jamaica, Marocko och Thailand och det innebär självklart att det måste importeras enorma mängder. Därför odlas det runt om i Nederländerna för att slippa importera och för att kunna sälja cannabis av bättre kvalité. Problemet är att det är helt olagligt att odla cannabis för försäljning, så odlingarna är superhemliga. Polisen utvecklar hela tiden nya metoder för att hitta odlingar, som med åren blivit mer och mer avancerade. Det är dock lagligt för privatpersoner att odla upp till fem plantor åt gången.

Coffeeshopfavoriter

Barney’s Breakfast Bar

Barney’s Breakfast Bar

Barney’s har gjort sig kända för att vinna i den årliga tävlingen Cannabis Cup flera gånger. Deras coffeeshop ligger lite avsides från centrum, men är värt ett besök. Trevlig personal och lokal får gästerna att känna sig som hemma. Barney’s hittar du på Haarlemmerstraat 102.

The Greenhouse

The Greenhouse

Det finns tre olika The Greenhouse i Amsterdam. Den vi nämner här ligger i Red Light District och är den mest kända. Det är en av de mest kända coffeeshopsen och vinner ofta Cannabis Cup med sina egna cannabisvarianter. Adress till The Greenhouse är Oudezijds Voorburgwal 191.

De Rokerij

De Rokerij

En väldigt stämningsfull coffeeshop med mörka väggar och fantasifulla målningar. Kvalitén på utbudet är bra, men De Rokerij är mer känt för sin atmosfär. Ett riktigt trendigt ställe som attraherar många turister. De Rokerij ligger på vägen till Leidseplein på Lange Leidsedwarsstraat 41.

Amnesia

Amnesia

En coffeeshop med trevliga medarbetare och hög kvalité på utbudet. Amnesia har fräschats upp ordentligt efter en ombyggnad 2007, och är populärt hos dem som inte vill gå till de mer kommersiella och turistiga coffeeshopsen. Amnesia ligger på Herengracht 133.

The Grasshopper

The Grasshopper

En enorm coffeeshop som är väl värt ett besök. Det är ganska turistigt i The Grasshopper, men i gengäld hittar du både en coffeeshop, bar och restaurang här. The Gasshopper ligger i närheten av Red Light District på Nieuwezijds Voorburgwal 59.

De DampKring

De DampKring

De DampKring blev känt efter att ha förevigats i filmen i ”Ocean’s 12”. Interiören är härlig med massor av färger och mönster. Tänk motsatsen till stilrent. De DampKring är ett mysigt ställe med inbjudande atmosfär och trevliga medarbetare. Du hittar De DampKring på Handboogstraat 29.