Tips för en regning dag

Trots att de flesta önskar sig solsken under utlandsvistelsen, så behöver nödvändigtvis inte regn förstöra din upplevelse. Framförallt inte om du har beslutat dig för att besöka Amsterdam. Denna stad erbjuder nämligen ett fantastiskt utbud av olika museer, med konst av världsklass, som kan göra ditt besök till en minnesvärd upplevelse.

Det finns åtminstone två museer som är obligatoriska för de som vill ta del av den konst som Amsterdam har att erbjuda sina besökare. Det första är van Gogh-museet och det andra är Rijksmuseet, där det sistnämnda har en enorm samling med verk från de klassiska holländska mästarna.

Van Gogh museet är inte bara en unik upplevelse som sådan, utan har också den största enskilda samling med verk från konstnären i världen. Detta gör att man har möjlighet att under ett besök kunna följa van Goghs utveckling som målare och grafiker. Men museet har också verk av andra samtida konstnärer, och med dessa som referens blir det möjligt att vid ett besök även få en intressant bild av van Goghs plats i den tid han levde. Den första söndagen varje månad erbjuder museet också fria föreläsningar denna höst. Här kommer forskare, kuratorer och restaurerare berätta om Vincent van Gogh och hans samtid.

Rijksmuseum är också ett av de viktiga museerna i Amsterdam. Detta museum är mest av allt fokuserad på äldre konst från vad som kallas den nederländska guldåldern. Detta var en period som kännetecknades av Nederländerna som en framstående handelsnation, samtidigt som det inom konsten skedde en snabb utveckling. Här kan du till exempel finna klassiska verk som Rembrandts ”Nattvakten”, liksom du kan finna målningar av Jan Vermeer och andra mästare. Detta är således museet för dig som vill försjunka i det nederländska 1600-talets konstnärliga storhetstid.

Amsterdam har också andra, mer ovanliga museer att erbjuda dig som besökare. Varför inte besöka erotikmuseet, eller huset där Anne Frank skrev sin berömda dagbok? Om det regnar när du besöker Amsterdam behöver du således inte misströsta.