Queen’s Day 30 april – Hollands nationaldag

Queen's day

Drottningdagen (Koninginnedag) är holländarnas nationaldag. Den firas den 30 april om det inte är en söndag, då firar man den 29 april. Om du bara kommer att tillbringa en dag i Holland, så är detta dagen du ska välja. Massor av olika events så som gratiskonserter och uppträdanden, samt hundratals miniloppmarknader där du kan hitta allt från oranga träskor till värmelampor.

Amsterdams gratiskonserter brukar locka över en halv miljon människor

Nationaldagen präglas annars av att de flesta klär sig i orange, som är Hollands nationalfärg. Att staden fylls med en stor mängd loppmarknader beror på att det är tillåtet för allmänheten att sätta upp egna gatustånd. Kanske kan du göra dig ett riktigt fynd samtidigt som du njuter av den härliga och öppna atmosfären?

Historik

Traditionen startade den 31 augusti 1885, på prinssesan Wilhelminas födelsedag men från och med 1949 firas den 30 april då drottning Juliana föddes. Trots att den nuvarande drottningen Beatrix fyller år den 30 januari firar hon “sin födelsedag” sista april.

Festligheter

Överallt är det fest och det största firandet är självklart i Amsterdam. Där åker många båt i kanalerna, ungefär som under den årliga gay-paraden sista augisti varje år. Det ges även många gratiskonserter ute i det fria, s.k. Open air konserter. Dessa burkar locka över en halv miljon människor.

Queen's day

Rekommenderade Queens day event i Amsterdam

Tips på dagen:

  • Radio 538 fest i Museumplein. I år innehåller line-up:en bland annat: Cascada, R.I.O och en av världens för nävarande bästa djs Tiesto.
  • Loveland festivalen i Wertheimpark – de firar 15 år i år! Vägbeskrivning hittar ni här http://www.loveland.nl/img/route.pdf

Tips på kvällen: