Red Light District

Red Light District

Red Light District är namnet för ett av många bordellområden, s.k. ”red light districts” i Amsterdam. Det största, som vi kallar för just Red Light District, kallas för De Wallen av amsterdamborna själva. Området täcker en stor del av den äldsta stadsdelen i Amsterdam och är känt för sina bordeller och fokus på pornografi. Här finns också pubar, museum, erotiska butiker och sexshower. Sanningen är att området är väldigt turistigt och att få holländare går till Red Light District för att få underhållning. Som turist är det ett måste att åtminstone gå igenom området och uppleva pulsen som Red Light District bjuder på.

Red Light District är ett mytomspunnet område och historien går tillbaka hundratals år

De flesta som inte har varit i Amsterdam och endast hört om Red Light District tror ofta att det är något extremt och förfärligt. Amsterdamborna själva tar dock sitt världskända område med ro. Faktiskt så är Red Light District relativt harmlöst. Här går par hand i hand, mor och dotter med sina shoppingkassar, högljudda upphetsade grabbgäng, fnittriga tjejgäng och lugna pensionärer. På dagarna ser Red Light District ut som vilket område som helst i Amsterdam. Det är endast på kvällarna som området omvandlas till ett sexställe med mycket rörelse och puls. Red Light District är ett mytomspunnet område och historien går tillbaka hundratals år. Namnet kommer från 1800-talet då järnvägsarbetare lämnade kvar lanternor utanför bordeller när de steg in för att köpa sex. Den traditionen lever på ett sätt kvar än idag fast med permanent rödskimrande neonljus i fönstren där de prostituerade står.

Flera red light districts

Egentligen finns det mängder med ”red light districts” i Nederländerna. M.a.o. områden där det ligger flera bordeller i närheten av varandra. Bara i Amsterdam finns det tre stycken. Den kändaste av dem alla, som vi beskriver i denna artikel, heter egentligen De Wallen och ligger i centrala Amsterdam. Men internationellt är området känt som Red Light District och det är också namnet vi använder. Hela Red Light District är ca 6 500 kvadratmeter stort och sträcker sig från Centralstationen i norr, Nieuwmarkt i öster och Dam i väster.

Bordellerna och utbudet av nöjen

De flesta som vistas i Red Light District går inte till prostituerade

Red Light District är mest känt för sina bordeller och består av ca 300 s.k. ”fönster” upplysta med rött ljus, där det står prostituerade i utmanande underkläder. Då prostitution är 100 % lagligt i Nederländerna är det bara för vem som helst att gå fram till en av kvinnorna i fönstren och hoppas att hon accepterar. Kvinnorna väljer m.a.o. om de vill ta emot en kund. Vid ett accepterande sker sexakten oftast i ett litet rum eller bakom ett skynke. Men de flesta som vistas i Red Light District går inte till prostituerade. Det gäller både inhemska invånare och turister. Det är atmosfären och nyfikenheten som lockar. Och visst finns det mycket annat som erbjuds än endast bordeller.

Runt om i Red Light District finns det mängder av pubar, coffee shops, erotiska butiker och sexshower. Här ligger även Amsterdams kända cannabismuseum som sedan introduktionen har haft över en miljon besökare. Missa inte kondombutiken ”Het Gulden Vlies” som är sjunde himlen för dig som vill handla kondomer. Det finns alla slags modeller och varianter: självlysande, formade, roliga, gigantiska och med alla möjliga olika motiv. I Het Guilden Viles finns också ett litet kondommuseum som demonstrerar information och bilder om världens preventivmedel nummer ett.

Amsterdams största nattklubb, Casa Rosso, ligger mitt i Red Light District och erbjuder en nästan familjär känsla, trots att den är helt fokuserad på sex och liveshower. Casa Rosso har varit nära att stänga det senaste året på grund av olagligheter, men ännu står det kvar. Klubben är mycket populär och har ett bra rykte hos besökare. En annan känd klubb i området är Moulin Rouge som precis som sin franska motsvarighet också erbjuder lättklädda shower. Dock är de mycket grövre och under en del av showerna blir publiken uppmuntrad att vara med som deltagare.

Red Light District är innehåller dock mer än bara bordeller och lokaler som erbjuder nöjesrelaterade produkter och tjänster. Red Light District ligger i en stadsdel och därför samsas området med ”vanliga” medborgare. Här finns därför bl.a. hotell, restauranger, bostäder, läkarmottagningar och advokatfirmor.

Red Light District

Historia

Första gången som Red Light District omnämndes var i ett dokument från 1275

Red Light District går långt tillbaka i Amsterdams historia och ligger i Amsterdams äldsta stadsdel. Det lustiga är att Amsterdams kanske vackraste område ligger just här. Här hittar du byggnader i medeltidsarkitektur och Gamla Kyrkan (Oudekerk) i pittoresk gotisk stil. Genom Red Light District går det kanaler, labyrintliknande gator och trånga gränder. Flera av Red Light Districts gator och fasader har renoverats för inte så länge sedan vilket ger ett finare intryck.

Red Light District blomstrar

Första gången som Red Light District omnämndes var i ett dokument från 1275. Det är dock på 1400-talet som Red Light District verkligen blommade upp och fylldes med prostituerade, då sjömän behövde någonstans att få underhållning då de besökte Amsterdam. Under 1600 och 1700-talet var Amsterdam världens största handelsmarknad och det var då som Red Light District blomstrade och fick ett rykte i Europa för sina många glädjehus. På den tiden fick inte de prostituerade vara gifta och de var tvungna att bära särskilda kläder. Det var inte heller tillåtet för gifta män att besöka de prostituerade. Dessa regler var till för att hålla uppe moralen i staden.

Under Napoleontiden ändrades prioriteringar i samhället, och hälsa stod högre än moral. Syfilis var vanligt bland de franska soldaterna och många stupade under den svåra sjukdomen. Det bidrog till att prostituerade var tvungna att kontrollera sig för sexuella sjukdomar två gånger i veckan.

Prostitution blir olagligt

I början av 1900-talet började röster höjas mot prostitution och den negativa inverkan yrket hade mot de prostituerade. År 1911 kom till slut stoppet för prostitution. En lag infördes som förbjöd alla former av bordeller. En hundratals år lång era var över, och enligt många ett bakslag för den frihet som Amsterdam och Nederländerna stod för.

Det gick dock inte att få all prostitution att försvinna på ett ögonblick, efter att ha varit lagligt i hundratals år. Speciellt området runt Gamla Kyrkan, där det kryllat av bordeller, var särskilt svårt att få ”rent”. Därför tolererades prostitution i området så länge det inte sköttes öppet. Men med åren blev bordellerna mer och mer öppna med vad de gjorde och under 60-talet, när sexualitet var mer rumsrent, tolererades prostitution långt mer än tidigare.

2009 blev det officiellt att det finns planer på att stänga 320 av alla fönster

Åter legalisering av prostitution

För bara tio år sedan, år 2000 för att vara exakt, blev prostitution legaliserat igen. Skälet var att myndigheterna ville få bort trafficking och hjälpa de stackars flickor och kvinnor som tvingats till prostitution. Sedan dess har Red Light District blomstrat upp igen till det sexparadis det är idag.

2007 stängdes en tredjedel av alla fönster i Red Light District för att få bukt med de bordeller som inte behandlade sina kvinnor på rätt sätt. Amsterdam stad köpte sedan upp 18 stycken fastigheter i området. Det för att jämna ut utbudet av bordeller med butiker, designerkontor och andra företag. Samma år ställdes världens första monument upp för sexarbetare. Det är en bronsstaty föreställande en kvinna i ett fönster och står på Oudekerksplein, strax utanför Gamla Kyrkan.

2009 blev det officiellt att det finns planer på att stänga 320 av alla fönster i Amsterdam. Detta har i skrivande stund ännu inte gjorts.

Sanningen om de prostituerade

Red Light District

Hela 75% av alla prostituerade i Red Light District är från Östeuropa, Afrika och Asien. En del av dem är kvinnor som söker lyckan i Amsterdam och blir prostituerade för att få ekonomin att gå ihop. Men många blir också tvingade till prostitution av hallickar som tagit dem till Amsterdam från sina hemländer. Det finns självklart även de som självmant har gjort yrkesvalet att vara prostituerad. Gemensamt för alla prostituerade i Nederländerna är att de måste betala skatt, och att de har samma rättigheter som alla andra skattebetalare har.

För att lära dig mer om prostitution kan bege dig till ”Prostitution Information Centre”, PIC, som ligger vid Gamla Kyrkan och drivs av en före detta prostituerad.

De Wallenwinkel
Enge Kerksteeg 3
1012 GV Amsterdam
www.pic-amsterdam.com